Лагери

СИЛЕКС-03 ЕООД, предлага продуктите на Schaeffler Group 

Schaeffler Group със своите марки INA, FAG и LUK е един от водещите световни производители на търкалящи и плъзгащи лагери и линейни системи за машиностроенето, самолетостроенето и ракетостроенето, както и на прецизни елементи за двигатели, скоростни кутии и трансмисии за автомобилостроенето.

FAG лагери
Традиционната марка FAG, която е на повече от 55 години. Това е водещият световен производител на ролкови и сачмени лагери за приложения в машиностроенето, автомобилната индустрия и в авиационната и космическата техника.
За Ваше улеснение и подробна информация, изберете съответните снимки


Сачмени лагери с дълбоки канали

Сачмените лагери с дълбок жлеб са универсални, самозадържащи се лагери. Тези лагери, които са с опростен дизайн, здрави в експлоатация и лесни за поддръжка, се предлагат в едноредови и двуредови конструкции и в отворени и запечатани варианти.
Ъглов контактен сачмен лагер

При ъгловите контактни сачмени лагери силите се предават от едната писта към другата под определен ъгъл на контакт (наклонена към радиалната равнина). Следователно лагерите са подходящи за радиални и аксиални натоварвания, действащи едновременно. С увеличаване на номиналния ъгъл на контакт се увеличава и носещата способност на аксиалното натоварване. В резултат на това ъгловите контактни сачмени лагери са по-подходящи от сачмените лагери с дълбоки канали за поддържане на по-големи аксиални сили. Лагерите се предлагат в едноредов дизайн като единични лагери или като двойка универсални лагери, както и в двуредов дизайн.
Четириточкови контактни сачмени лагери

Поради големия ъгъл на контакт от двете страни, лагерите могат да поддържат редуващи се, чисти аксиални или предимно аксиални натоварвания. Четириточковите контактни лагери са сходни по своята структура с двуредните ъглови контактни сачмени лагери, но са значително по-тесни в аксиална посока поради само един жлеб на канала. FAG лагерите са с инициали QJ... и QJ...-N2 като и двата вида са с разглобяем вътрешен пръстен, а QJ...-N2 има два стопорни жлеба по външният пръстен. Лагерите от типа Q... на други Производители са с разглобяем външен пръстен.
Самонагаждащ се сачмен лагер

В самонагаждащия се сачмен лагер, два реда подвижни елементи се поддържат в два канала във вътрешния пръстен. Пистата на външния пръстен има извита форма. Клетката комбинира двата реда сачми и вътрешния пръстен, за да образува единица, която може да се подравнява чрез завъртане спрямо външния пръстен.
Аксиални сачмени лагери с дълбоки канали
Аксиалните сачмени лагери с дълбок жлеб са еднопосочни или двупосочни готови за монтаж единици, които могат да поддържат високи аксиални сили и не се самозадържат. Благодарение на тяхната конструкция, лагерните части (шайба за разполагане на вала, шайба за локализиране на корпуса, шарнирен и клетен монтаж, опорна шайба) могат да бъдат монтирани отделно една от друга.

Втулкови сачмен лагер
Лагерите с радиални вложки (втулки) са готови за монтиране машинни елементи. В комбинация с изтеглени валове те са особено лесни за монтиране и подходящи за проектиране на икономични лагерни механизми. Те са изключително подходящи, когато трябва да се поддържат предимно радиални натоварвания.

Цилиндрични ролкови лагери Цилиндричните ролкови лагери имат едноредов или многоредов подвижен елемент, базиран на цилиндрични ролки. За разлика от сачмата, ролката има по-голяма контактна площ, перпендикулярна на оста на ролката. В резултат на това те може да предават по-високи сили, имат по-голяма твърдост и позволяват по-малки диаметри на подвижния елемент при едно и също натоварване.

Ролков лагер с бъчвообразни ролки
Ролковите лагери с бъчвообразни ролки са едноредови, самонагаждащи се ролкови лагери. Те се състоят от външен пръстен с вдлъбната канална пътека, вътрешен пръстен с две ребра и цилиндричен или конусен отвор, както и барабанни ролки с клетки.

Конусни ролкови лагери
Конусните ролкови лагери включват външен и вътрешен пръстен с конусни канали, както и конусни ролки в клетка на прозореца. Това са едноредови индивидуални лагери, обикновено с отворен дизайн, които по технически причини винаги се регулират спрямо втори конусен ролков лагер в огледално изображение. Отворените лагери не се самозадържат. В резултат на това вътрешният пръстен с ролките и клетката може да бъде монтиран отделно от външния пръстен.

Аксиален конусен ролков лагер
Аксиалните конусни ролкови лагери могат да поддържат много високи аксиални сили и да имат висока твърдост.
Сферични ролкови лагери
Изключителната характеристика на всички сферични ролкови лагери е ъгловата регулируемост. Това се постига с двуредов подвижен елемент, базиран на симетрични барабанни ролки, които се ориентират свободно по взаимно извитата писта за движение във външния пръстен и двете писти за наклон спрямо носещата ос във вътрешния пръстен.

Аксиални сферични ролкови лагери Аксиалните сферични (самонагаждащи се) ролкови лагери са едноредови единици, включващи шайба за разполагане на вала, шайба за разполагане на корпуса и асиметрични валяци с клетки  Клетката държи заедно ролката и шайбата за разполагане на вала. Лагерите са разглобяеми. В резултат на това лагерните компоненти могат да бъдат монтирани отделно. Аксиалните самонагаждащи ролкови лагери поемат много високи аксиални натоварвания и допускат относително високи обороти.

Линейни системи за насочване

Линейни сачмени лагери
​Линейните лагери са проектирани да намалят триенето в различни бутални възли и механизми за линейно преместване. Те се използват в роботиката, дървообработването, инструменталната индустрия и много други отрасли на машиностроенето. Структурно линейните лагери могат да бъдат проектирани за неограничено или ограничено възвратно-постъпателно движение. Техните подвижни елементи могат да бъдат топки и ролки (с форма на игла или цилиндрични). Линейните лагери могат да се доставят със или без защитни уплътнения.
Линейни ролкови лагери
При линейните лагери, иглените ролки за първи път са включени в нерециркулиращи линейни водачи, но наскоро производителите въведоха рециркулиращи профилирани релсови водачи с иглени ролкови лагери, за да отговорят на нарастващите изисквания за твърдост и плавност на движението.

Супер прецизни лагери (шпинделни лагери)
Особено подходящ за лагерни конструкции с много високи изисквания за точност на насочване и високи скорости. Тези лагери водят до ниско производство на топлина, ниски нива на шум и вибрации.

За Ваше улеснение и подробна информация, изберете съответните снимки
Радиален супер прецизен лагер
Поради тесните допустими отклонения и наличните специални конструкции (например с керамични подвижни елементи или лагерни пръстени, изработени от висококачествена стомана), радиалните супер прецизни лагери могат да се използват в особено предизвикателни приложения.
Аксиален супер прецизен лагер
Поради тесните толеранси и наличните специални конструкции, аксиалните супер прецизни лагери могат да се използват в особено предизвикателни приложения.
Комбиниран аксиален радиален супер прецизен лагер
Поради тесните толеранси и наличните специални конструкции, комбинираните аксиални / радиални супер прецизни лагери могат да се използват в особено предизвикателни приложения.
Лагери INA
Марката INA на групата Schaeffler се грижи за разработването и производството на ролкови лагери, плъзгащи лагери и линейни системи. В продължение на 60 години продуктите с марка INA представляват креативни решения за приложения, както и най-добрата инженерна и производствена експертиза за клиентите на компанията. Ежедневно се разработват нови персонализирани решения, което означава, че всяка година се лансират 1000 нови продукта.

За Ваше улеснение и подробна информация, изберете съответните снимки
Аксиален цилиндричен ролков лагер Аксиалните цилиндрични ролкови лагери имат висока аксиална товароносимост, изключително твърди и могат да поддържат аксиални сили в една посока. Аксиалните цилиндрични ролкови лагери имат по-голяма товароносимост от аксиалните иглени ролкови лагери със същия диаметър на лагера.
Иглено-ролков лагер
Иглените ролкови лагери имат иглени ролки като подвижни елементи. По отношение на технологията на търкалящия лагер, цилиндричните подвижни елементи се класифицират като иглени ролки, ако диаметърът на подвижния елемент е ≦ 6 mm и съотношението на диаметъра на подвижния елемент към дължината на подвижния елемент е Dw / lw < 1: 3.
Аксиален иглено-ролков лагер
Аксиалните иглени ролкови лагери имат висока аксиална товароносимост, изключително твърди и могат да поддържат аксиални сили в една посока.
Аксиален ролков лагер с ъглов контакт Ъгловите контактни ролкови лагери AXS се състоят от тънки, оформени лагерни пръстени, между които са разположени инжекционно формовани пластмасови клетки с цилиндрични ролки. За разлика от сравнимите аксиални търкалящи лагери, серията AXS има особено малко напречно сечение, докато товароносимостта и твърдостта на накланяне са много високи по отношение на натовареното инсталационно пространство. Готовите за монтиране машинни елементи не се самозадържат и следователно са много лесни за сглобяване, тъй като отделните части могат да се монтират отделно.
Ролкова сглобена клетка на аксиален иглено-ролков лагер
Аксиално-радиален ролков лагер за винтови задвижвания
Аксиално - радиалните ролкови лагери за винтови задвижвания са двупосочни, високо прецизни аксиални цилиндрични ролкови лагери с радиален лагерен компонент. Вътрешният пръстен, външният пръстен и цилиндричните ролкови и клетки са съчетани помежду си така, че лагерът да е без аксиален хлабина след предварително натоварване с помощта на прецизна гайка INA. Видове: аксиални / радиални ролкови лагери, за винтов монтаж: ZARF аксиални / радиални ролкови лагери, не за винтов монтаж: ZARN.
Плъзгащи лагери
Сферичен плъзгащ лагер - Радиален сферичен плъзгащ лагер, изискващ поддръжка, плъзгаща се контактна повърхност ...
Сферичен плъзгащ лагер - Голям радиален сферичен плъзгащ лагер, необслужващ се, плъзгащ се слой ...
Накрайник на пръта - Хидравличен накрайник на пръта, с кръгла заваръчна повърхност, изискваща поддръжка, плъзгане ...
Втулков лагер - Метална / полимерна композитна обикновена втулка, без поддръжка, ISO 3547, с бронз, със стомана ... Втулков лагер - ELGOGLIDE обикновена втулка, не се нуждае от поддръжка, DIN ISO 4379
Аксиални шайби, ленти - ленти, необслужваеми, материал в съответствие с ISO 3547-4, със стоманена подложка
Иглено-ролков аксиален цилиндричен ролков лагер
Иглените ролкови - аксиални цилиндрични ролкови лагери, могат да поддържат аксиални сили в една посока, както и високи радиални сили. Тези лагери включват радиален иглено-ролков лагер и аксиален цилиндричен ролков лагер с пластмасова клетка. Те нямат вътрешен пръстен и се нуждаят от вал, който е закален и шлифован. Ако вала не може да се използва като повърхност на търкалящия лагер, вместо това могат да се използват вътрешни пръстени IR.
Иглено-ролков аксиален сачмен лагер Иглените ролкови - аксиални сачмени лагери с дълбок жлеб могат да поддържат аксиални сили в една посока, както и високи радиални сили. Иглените ролкови - аксиални сачмени лагери с дълбок жлеб се предлагат с пълен комплект сачмени комплекти или с управляван от клетка комплект подвижни елементи. Те нямат вътрешен пръстен и следователно са особено компактни в радиална посока. Те обаче се нуждаят от вал, който е закален и шлифован. Ако вала не може да се използва като повърхност на търкалящия лагер, вместо това могат да се използват вътрешни пръстени IR.
Иглено-ролков сферичен лагер с ъглов контакт
В допълнение към радиалните сили, иглените ролкови - ъглови контактни сачмени лагери могат да поддържат аксиални сили в едната или и в двете посоки. Иглените ролкови - ъглови контактни сачмени лагери, са способни да поддържат аксиални натоварвания в една посока, действат като полулокационни лагери, докато лагерите, способни да поддържат аксиални натоварвания в двете посоки, действат като полулокационни или локализиращи лагери.
Кръстосан ролков лагер
Кръстосаните ролкови лагери могат да издържат на големи натоварвания. Благодарение на X разположението на цилиндричните ролки, те могат да поддържат аксиални сили в двете посоки, радиални натоварвания, накланящи моменти на накланяне и всяка комбинация от товари чрез единично положение на лагера. В резултат на това е възможно да се намалят конвенционалните лагерни устройства, състоящи се от две лагерни позиции (лагерна конструкция с един радиален и един аксиален лагер) до една лагерна позиция.
Пръстени за въртене
Обикновено въртящите се пръстени са сачмени или ролкови лагери с голям размер с много висока товароносимост за колебателни движения и бавни въртеливи движения. Лагерите са монтирани главно в хоризонтално положение и се използват за поддържане на аксиални сили и големи моменти на накланяне. Радиалните натоварвания се случват само в подчинена степен. Лагерните пръстени обикновено са монтирани с винт директно към непосредствените части на съседната конструкция. Вътрешният или външният пръстен могат да бъдат снабдени със зъби за улесняване на решенията за задвижване.
Лагери за въртящи се маси
Ротационните лагери за маса са готови за монтаж високопрецизни лагери за приложения с висока точност с комбинирани товари. Те могат да поддържат радиални натоварвания, аксиални натоварвания от двете страни и моменти на накланяне без хлабина и са особено подходящи за лагерни конструкции с високи изисквания за точност на движение.
Пътни ролки
Пътните ролки със сачмени лагери са самозадържащи, едно- или двуредови сачмени лагери с особено дебелостенни външни пръстени. В допълнение към високите радиални сили, тези лагери могат да поддържат и аксиални сили в двете посоки.
Самонагаждащи се иглени ролкови лагери Самонагаждащите се иглени ролкови лагери се използват, когато товароносимостта  на иглени ролкови лагери с отворени краища вече не са достатъчни и все още не се изисква високата товароносимост на цилиндричните ролкови лагери. 
Лагерни тела с или без лагери
Лагерните тела са имат висока устойчивост на вибрации и висока механична якост, лесен монтаж и демонтаж. Това прави тези лагерни тела широко използвани във всички видове транспортни конвейери, както и в много селскостопански, дървообработващи машини и промишлени съоръжения. Предлагат се и неръждаеми лагерни тела с основно предназначение за хранително­вкусовата индустрия, които имат отлична корозионна устойчивост, съвместимост с работните течности, лесно почистване, висока механична устойчивост, дълговечност, ниски експлоатационни разходи.

За Ваше улеснение и подробна информация, изберете съответните снимки
Неразглобяеми единични лагерни тела
Силекс-03 доставя лагерни тела от типовете UCP, UCPA, UCF, UCFL, UCFC, UCFA, UCT и други, в които е центриран капсулован лагер от типа UC със сферична външна гривна. Направени са от пресовани стоманени листове или лети от сив чугун, с висока устойчивост на стомана или специална пластмаса. Лагерните тела са предназначени да бъдат използвани съвместно с лагери в прости и икономични лагерни възли. Предлагат се и неръждаеми лагерни тела с основно предназначение за хранително-вкусовата индустрия, които имат отлична корозионна и механична устойчивост.
Разглобяеми лагерни тела
Неразглобяеми лагерни тела
Други неразглобяеми лагерни тела